(Hüyük, Konya, 1960)
1967’de ailesiyle birlikte İstanbul’a göç etti. 1977’de lise öğrenimini yarıda bırakarak ayrıldı. Askere gidinceye kadar çeşitli işlerde çalıştı. 1980’de başladığı askerliği sırasında, boş zamanlarını değerlendirmek için, arkadaşların hatıra olsun diye resim yaptı. Askerliğini bitirdikten sonra, değişik günlük işlerde çalışmaya ve resim yapmaya devam etti.
1983’te resimlerini gören Kasım Koçak’ın özendirmesiyle, resim çalışmalarını hızlandırdı. Bir süre Kasım Koçak ve İbrahim Çiftçioğlu atölyelerinde çalıştı. Daha sonra, 1984’te kendi atölyesini açtı. Yaşamını resimle kazanmaya başladı. 1985’te Ankara’da (Turkuvaz), ilk kişisel sergisini açtı. Karma sergilere katıldı.
Ödüller:
1988 ?’Haliç” konulu resim yarışması (Ümit Yaşar Sanat Galerisi Ödülü)
1988 Tekel Resim Yarışması (İkincilik Ödülü)
1988 Gülhane Şenlikleri Resim yarışması (Mansiyon)
Safyürek (naif) resmin tipik temsilcileri arasında yer alan Bayram Gümüş, özellikle İstanbul’un kent trafiğini, çay bahçelerini, köy düğünlerini, kentteki telaşlı yaşamı, kar altındaki evleri konu aldığı büyük boyutlu resimlerinde, pencerelerinden akşam saatlerinde ışık sızan evleri, kendine özgü bir renk anlayışı içinde yansıtmakta, safyürek ressamlara özgü yaşam sevincini ve mutluluğu, içtenlikli bir paletle yorumlamaktadır.